Печено свинско месо во рерна – се распаѓа под вилушка! Ефектот е неоддолив. Заврзете ја престилката, пуштете ја омилената музика и подгответе се за гастрономски исход што ќе ги разбуди сите сетила! Едноставно за подготовка, но со ефект што освојува!
Ова печено свинско месо се распаѓа под вилушка и исполнува сè со сочен, неодолив мирис, а вкусот е чисто уживање! Тајната во подготовката е – полека…трпеливо печење што го претвора секој залак во вистинска гозба.полека… трпеливо печење што го претвора секој залак во вистинска гозба.!
Време на подготовка: 240 минути
Состојки:
1 свински бут(2 до 3 кг)
4 моркови
2 главици кромид
200 грама целер (корен)
200 гр. корен од магдонос
Свежи листови магдонос (за декорација)
200 мл. бело вино
350 мл. зеленчукова супа
3 ловорови листови
Сол и бибер
Подготовка:
Подгответе го месото: ако имате време – а за ваков специјалитет вреди да најдете – оставете го во маринада неколку часа. Подгответе го месото: Ако имате време – а за ваков специјалитет вреди да најдете – оставете го во маринада неколку часа.
Загрејте ја рерната на 160 степени.
Исечете ги морковите, кромидот, целерот и коренот од магдонос на големи парчиња.
Во тава или сад со дебело дно, кој е погоден за печење, наредете го зеленчукот. Поставете го свинскиот бут врз него.
Додајте ги ловоровите листови, прелијте го месото со виното и зеленчуковата супа, покријте со капак или алуминиумска фолија и ставете да се пече.
Печете полека: оставете го месото да се пече 3 до 4 часа. На секој час проверувајте и полевајте го со течноста од тавата за да остане сочно.
По печењето, извадете го капакот или фолијата и зголемете ја температурата на 200 степени за да добие златно-кафеава кора (околу 15 минути).
Оставете го месото да одмори 10 минути пред да го сервирате.
Совет: исечете го месото на парчиња и сервирајте го со зеленчукот и прелијте со сосот што се формирал при печењето. Декорирајте со свежи листови магдонос.
Совршено за семеен ручек кој ќе го воодушеви секој гостин! Добар апетит!