Меден колач за секој празник – Рецепт кој ќе ве освои!

meden kolach za sekoj praznik recept koj ke ve osvoi

Меден колач за секој празник – рецепт кој ќе ве освои! Овој рецепт е инспириран од книгата на Марси Голдман – кулинарско ремек дело. Совршено богат и ароматичен, колачот ќе биде кралица на вашата празнична трпеза.

Меден колач е идеален за сите свечености Специфичен е по тоа што останува вкусен и сочен дури и по неколку дена по печењето. Марси вели:„Овој колач е толку добар што вреди за цената на целата книга.“

Состојки:

3  ½ чаши брашно

1 лажица прашок за пециво

1 лажичка сода бикарбона

½ лажиче сол

4 лажици цимет

½ лажичка мелени каранфилчиња

½ лажичка мелена алева пиперкала

1 чаша растително масло

1 чаша мед

1 ½ чаши бел шеќер

½ чаша кафеав шеќер

3 јајца

1 лажичка ванила

1 чаша топло кафе или силен чај

½ чаша свежо цеден сок од портокал

¼ чаша виски (или ракија по желба)

½ чаша лупени бадеми (по избор)

Упатство за подготовка:

Загрејте ја рерната на 180°C. Лесно намастете ја тавата за печењеЛесно намастете ја тавата за печење. Во голем сад, измешајте ги брашното, прашокот за пециво, содата, солта и зачините.

Направете вдлабнатина во средината и додајте ги маслото, медот, шеќерите, јајцата, ванилата, кафето, сокот од портокал и вискито. портокал и вискито. Со жица за матење или со електричен миксер на ниска брзина, измешајте додека не добиете густа смеса.

Истурете ја смесата во подготвената тава за печење и дозгора посипете бадеми, ако сакате.

Печете на две наредни печења за рамномерно печење. За цевчести тави, печете 60-70 минути; за леб-пандишпан, 45-55 минути. За плитки тави, 40-45 минути.

Колачот е готов кога ќе се врати во првобитната форма при лесно притискање во центарот.

Оставете го да стои 15 минути, а потоа превртете го на решетка за зцелосно ладење.

Совет: доколку не користите виски, заменете го со сок од портокал или кафе. Овој колач е совршен за подарок и може да се подготви однапред, а неговиот вкус со текот на времето само се подобрува.

Сервирајте го овој меден колач и уживајте во коментарите на вашите гости. Навистина ќе биде вредно.