Меден колач за секој празник – рецепт кој ќе ве освои! Овој рецепт е инспириран од книгата на Марси Голдман – кулинарско ремек дело. Совршено богат и ароматичен, колачот ќе биде кралица на вашата празнична трпеза.
Меден колач е идеален за сите свечености Специфичен е по тоа што останува вкусен и сочен дури и по неколку дена по печењето. Марси вели:„Овој колач е толку добар што вреди за цената на целата книга.“
Состојки:
3 ½ чаши брашно
1 лажица прашок за пециво
1 лажичка сода бикарбона
½ лажиче сол
4 лажици цимет
½ лажичка мелени каранфилчиња
½ лажичка мелена алева пиперкала
1 чаша растително масло
1 чаша мед
1 ½ чаши бел шеќер
½ чаша кафеав шеќер
3 јајца
1 лажичка ванила
1 чаша топло кафе или силен чај
½ чаша свежо цеден сок од портокал
¼ чаша виски (или ракија по желба)
½ чаша лупени бадеми (по избор)
Упатство за подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Лесно намастете ја тавата за печењеЛесно намастете ја тавата за печење. Во голем сад, измешајте ги брашното, прашокот за пециво, содата, солта и зачините.
Направете вдлабнатина во средината и додајте ги маслото, медот, шеќерите, јајцата, ванилата, кафето, сокот од портокал и вискито. портокал и вискито. Со жица за матење или со електричен миксер на ниска брзина, измешајте додека не добиете густа смеса.
Истурете ја смесата во подготвената тава за печење и дозгора посипете бадеми, ако сакате.
Печете на две наредни печења за рамномерно печење. За цевчести тави, печете 60-70 минути; за леб-пандишпан, 45-55 минути. За плитки тави, 40-45 минути.
Колачот е готов кога ќе се врати во првобитната форма при лесно притискање во центарот.
Оставете го да стои 15 минути, а потоа превртете го на решетка за зцелосно ладење.
Совет: доколку не користите виски, заменете го со сок од портокал или кафе. Овој колач е совршен за подарок и може да се подготви однапред, а неговиот вкус со текот на времето само се подобрува.
Сервирајте го овој меден колач и уживајте во коментарите на вашите гости. Навистина ќе биде вредно.