Опера торта – Кога чоколадото е композитор, а кремот либретo

Опера торта е француско пециво препознатливо по своите тенки слоеви од следните компоненти:

Три слоја пандишпан со бадем натопен во сируп од еспресо; еспресо путер крем  и ганаш и глазура од темно чоколадо. Традиционално е украсен со името Опера со златен сјај напишано на врвот врз квадратната форма на тортата.

Да започнеме со разделување на секоја компонента:

Пандишпанот за оваа т.н. опера торта е лесен и нежен со етерична структура  и составен од  две чаши бадемово брашно, две чаши шеќер во прав , шест цели јајца, две лажици стопен и изладен путер, лажиче четвртина кујнска сол и половина чаша брашно за сите намени. Се миксираат по редослед-водени и суви eлементи. Водените им претходат на сувите.

Веднаш по печењето, сирупот помага да се одржи влажноста на тортата со сладост и арома на еспресо кафе. Истиот се подготвува од една четвртина чаша вода, една четвртина гранулиран шеќер, една лажица масло и еспресо во прав во мерка по желба.

Ганашот е кремаст и богат и може да се подготви однапред,  дури и пред две недели. Како пристапен и достапен, ја олеснува целата работа на припрема на овој свечен десерт.  За ганашот ќе ви требаат: две третини чаша павлака, една лажица масло, црно чоколадо, две лажици путер исечен на коцки и една ванила.

Ова е парче со вкус на среќа.Чоколадото и кремот го изведуваат нивниот дует.

Извор