Рижото со свежи печурки од Пелистер: кремасто и неодоливо. Домашна магија на вкусот – идеално за љубители на традиционална и модерна кујна.
Ако некогаш сте се шетале по шумите на Пелистер, сигурно сте ги почувствувале мирисите на буковки, вргањи, лисичарки… Е токму тие печурки се срцето на овој рецепт. Денес ви претставуваме едноставен, но софистициран оброк: Кремаст рижото со свежи македонски печурки.
Овој рижото не е само јадење – тоа е патување низ природата на Македонија, прегратка од шумата во вашата чинија.
Состојки (за 2-3 лица):
- 40g путер
- 2 лажици маслиново масло
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 600g свежи печурки од Пелистер или локален пазар (буковки, вргањи, лисичарки)
- 1 шолја ориз за рижото (арборио, карнароли или македонски)
- 1 шолја бело вино од Тиквеш или Битолски регион
- 500ml домашна супа (од зеленчук или кокошка)
- сол, бибер, сушена мајчина душица
- 50g рендан пармезан или домашен овчо сирење
- свеж магдонос
Начин на подготовка:
- Во тавче загрејте го путерот и маслото, па додадете ситно сечкан кромид и лук. Пржете додека не замириса убаво и стане златно.
- Додајте ги печурките собрани од пазар или планина, сечени на листови. Посолете и мешајте додека не испуштат течност.
- Штом течноста се редуцира, додадете го оризот и промешајте добро.
- Истурете ја чашата бело вино и мешајте додека не се впие.
- Додавајте по малку супа, мешајќи постојано, сè додека оризот не стане совршено мек и кремаст.
- На крај, додадете го сирењето, свеж бибер и мајчина душица. Посипете со свеж магдонос и послужете веднаш.
Мал совет за безбедност:
Ако берете печурки од Пелистер, направете го тоа само со искусен собирач или по проверен прирачник. Некои видови изгледаат слично, но можат да бидат отровни. Ако не сте сигурни, најдобро е да ги набавите од локален пазар во Битола, каде често се нудат свежи планински печурки од доверливи собирачи.