Џигер кој се топи во уста – како да го зготвите? Прочитајте и ќе дознаете! Овој рецепт е идеален за сите љубители на вкусна, меко подготвена храна. Со неколку тајни состојки и лесна техника, можете да создадете незаборавен оброк кој ќе ги задоволи сите сетила.
Кој не сака да ужива во џигер кој се топи при секој залак?
Следете ги нашите чекори и откријте како да постигнете совршена текстура и вкус Сигурни смедека оваа верзија на џигер ќе стане една од вашите омилени. Советите кои следат, гарантираат вкусен џигер – посочен од било кој друг со совршена сочност и неодолив кус.
Еве што можете да направите за да постигнете совршен џигер:
1. Избор на свеж џигер: почнете со свеж џигер од добар квалитет. Старите и замрзнатите џигери можат да бидат помалку сочни и понекогаш суви.
2. Маринирање: Тајната на сочноста е во маринирањето. Оставете го џигерот да се маринираво мешавина од маслиново масло, белиот лук, зачини(на пример, рузмарин, мајчина душица, бибер и сол), кисела состојка како лимонов сок или оцет. Маринирањето го омекнува месото и го прави поароматично. Оставете го накмалку 30 минути, а идеално -1 до 2 часа.
3. Температура на готвење: Џигерот треба да се готви на висока температура, но кратко време. Преготвувањето ќе го направи сув и жилав. Надобро е да го пржите 3 до 4 минути по страна додека не добие златно-смеѓа боја, но да одтане мек и сочен внатре.
4. Пржете го на тава со малку масло: За да се постигме кремаста текстура, користете тава која добро држи топлина со малку масло(или путер за доплнителен вкус). Важно е да не се пренатрупа тавата така што џигерот ќе има простор да се карамелизира и да остане сочен.
5. Доволно одмор: Откако ќе го отстраните од тавата, оставете го да се одмори 5 до 10 минути. Ова помага да се задржи сочноста во месото и да се задржи вкусот.
6. Завршни додатоци: Можете да го заврѓите џигерот со малку путер или крем или да го преливате со сос од вино, крем-сос за дополнителна мекост и вкус. Ако преферирате џигер со магдонос, најдобро е, ситно да го исецкате магдоносот, да го измешате во маслиново масло и со истото да го прелиете џигерот. Во овој случај, кога го маринирате месото, потребно е да се изостават рузмаринот, мајчината душичка. Наместо нив, да се употреби само магдоносот.
Овие техники ќе ви помогнат да постигнете џигер кој се топи во уста и ќе биде неодоливо сочен.