Триолада – Раскошно чоколадно доживување

Триолада се прави со три вида чоколадо и е посебно чоколадно искуство.

Брзо и лесно се приготвува, а уште полесно исчезнува од чинијата. На самиот старт на приготовка, набавете ја количината на состојки, двојно и уште подобро, тројно. Знаете зошто? Затоа што ова чоколадно хедонстичко задоволство навистина се топи во уста и апетитот не се задоволува само со едно парче. Ставете ја престилката по можност со амблем на три вида чоколада за да ја дополните  атмосферата на чоколадното исчекување. Нетрпеливоста сигурно расте. Да започнеме!

триолада посебно чоколадно искуство

Потребни компоненти:

За кората;

3 јајца;

3 лажици шеќер;

2 лажици масло;

3 лажици брашно;

1 лажичка прашок за пециво;

1 лажица какао;

1/2 екстракт од рум;

За белиот фил;

250 гр бело чоколадо;

125 мл слатка павлака;

1 желатин;

275 мл слатка павлака;

За млечниот дел;

200 гр млечна чоколада;

125 мл шлаг;

1 желатин;

175 мл слатка павлака;

За темниот дел;

200 гр темно чоколадо

125 мл шлаг;

1 лист желатин,

125 мл слатка павлака;

И конечно, За сирупот за кора;

50 гр шеќер

50 ml вода

1/2 шише екстракт од рум

Како се приготвува?

Едноставно. И покрај тоа што рецептот за приготвување ќе ви изгледа дека има малку повеќе текст: . Белките се матат со три лажици шеќер. Измешајте ги жолчките со масло и рум, па со оваа смеса прелијте ги белките и измешајте со жица за матење. Измешајте го брашното со прашокот за пециво и какаото и нежно измешајте во претходната смеса. Печете ја кората на 180 степени околу 25 минути.

Сите три филови се прават на ист начин, само вие додадете различно чоколадо на секој.

Прво измешајте 125 мл слатка павлака со искршеното чоколадо и загрејте додека не се растопи без да зоврие. Оставете целосно да се излади. Желатинот измешајте го со 40 мл вода и оставете го да отстои 10 минути. Кога стои, загрејте го полека за да се растопи целосно без да зоврие. Изладете ја и изматете ја остатокот од слатката павлака и земете две лажици крем и додадете го желатинот и измешајте да се соедини.

Истурете ја смесата во чоколадниот дел од кремот и измешајте, па сè заедно прелијте го во шлагот.

Над кората во калапот прво нанесете го најтемниот фил, па филот со млеко и потоа белиот фил. Оставете ја тортата  „да се стегне“, па украсете  ја со чоколадна глазура, крупно рендано чоколадо или што и да сакате.

И секако, уживајте. Многу поубава е кога ја консумирате во друштво на луѓето што ги сакате. Пријатно!

Рецептот е превземен од изворот тука.