Зачините се влезна точка во готвењето која прераснува во бестселер на вкусови. Кога ги додавате во јадењето, режирате вкусна и неодолива претстава. Не само што ќе ви аплаудираат, ќе ве враќаат на бис и ќе го бараат вашиот личен потпис под рецептот. Еве неколку совети за оние кои сакаат да експериметнираат со нив.
Кога зачините ќе се потопат во масло на средна температура, една до две минути, тие споделуваат ароми. Ги прославуваат вкусовите заедно со вашето внимание. Овој метод се користи кога започнувате со подготовка на рецептот или како последен допир.
Ако пак ги истурите во суво тавче на средна топлина, тостирајте ги две до три минути, додека не станат миризливи. Започнете со цели зачини, а потоа мелени за да не изгорат во времето потребно за тостирање на целите зачини. Често тресете ја тавата. Останете во ритамот на ова уникатно танго во опуштена, кулинарска атмосфера.
Можеби претпочитате зачините да дојдат како „јаготка врз шлагот’! Тогаш, едноставно истурете ги калените зачини и маснотии врз горниот дел од вашиот специјалитет. И не мора тоа да биде специјалитет. Вака истурените зачини можат дури и најобичната леќа, ориз или било што, да ги претворат во нешто луксузно.
Attention! Одете полека, особено со мелените зачини. Изгорените, имаат изгорен вкус, а не миризлив и неоодолив.