Тиквички: лесни како облак, крцкави како чипс!
Во тавата шушкаат совршени тиквички..Замислете си топло попладне, пријателите се собрале, а од кујната доаѓа мирис од детството.
Овие тиквички не се натопени во тешко тесто, не се масни, ниту бледи. Тие се воздушести, крцкави на рабовите, меки внатре, со совршено балансирани зачини.
Состојки:
- 3 средни тиквички
- 3 лажици брашно или густин
- Сол и зачини по вкус
- 3 белки
- Масло за пржење
Подготовка:
- Исечете ги тиквичките на тенки кругови, посолете ги и оставете ги 30 минути.
- Исцедете ги и внимателно исушете ги со крпа.
- Измешајте ги со брашно и зачини.
- Изматете цврст снег од белките и нежно соединете го со тиквичките.
- Пржете во загреано масло додека не станат златно крцкави.
- Исцедете ги на хартија и сервирајте веднаш.
Најдобри се со ладен јогурт, павлака или класичен цацики. Овој рецепт ќе ги освои сите!