Рижото со свежи печурки од Пелистер: кремасто и неодоливо

Рижото со свежи печурки од Пелистер: кремасто и неодоливо. Домашна магија на вкусот – идеално за љубители на традиционална и модерна кујна.

Ако некогаш сте се шетале по шумите на Пелистер, сигурно сте ги почувствувале мирисите на буковки, вргањи, лисичарки… Е токму тие печурки се срцето на овој рецепт. Денес ви претставуваме едноставен, но софистициран оброк: Кремаст рижото со свежи македонски печурки.

rizhoto-so-svezhi-pechurki-od-pelister-kremasto-i-neodolivo

Овој рижото не е само јадење – тоа е патување низ природата на Македонија, прегратка од шумата во вашата чинија.

Состојки (за 2-3 лица):

  • 40g путер
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 600g свежи печурки од Пелистер или локален пазар (буковки, вргањи, лисичарки)
  • 1 шолја ориз за рижото (арборио, карнароли или македонски)
  • 1 шолја бело вино од Тиквеш или Битолски регион
  • 500ml домашна супа (од зеленчук или кокошка)
  • сол, бибер, сушена мајчина душица
  • 50g рендан пармезан или домашен овчо сирење
  • свеж магдонос

Начин на подготовка:

  1. Во тавче загрејте го путерот и маслото, па додадете ситно сечкан кромид и лук. Пржете додека не замириса убаво и стане златно.
  2. Додајте ги печурките собрани од пазар или планина, сечени на листови. Посолете и мешајте додека не испуштат течност.
  3. Штом течноста се редуцира, додадете го оризот и промешајте добро.
  4. Истурете ја чашата бело вино и мешајте додека не се впие.
  5. Додавајте по малку супа, мешајќи постојано, сè додека оризот не стане совршено мек и кремаст.
  6. На крај, додадете го сирењето, свеж бибер и мајчина душица. Посипете со свеж магдонос и послужете веднаш.

Мал совет за безбедност:

Ако берете печурки од Пелистер, направете го тоа само со искусен собирач или по проверен прирачник. Некои видови изгледаат слично, но можат да бидат отровни. Ако не сте сигурни, најдобро е да ги набавите од локален пазар во Битола, каде често се нудат свежи планински печурки од доверливи собирачи.

Додадено срце, додаден вкус. Направете го ова јадење еднаш — и ќе ви стане омилен дел од вашето кулинарско репертоарче.

[post_tags]