Пита со Пиперки и Сирење – Летен Рецепт за Вкусен Оброк

Пита со Пиперки и Сирење – Летен Рецепт за Вкусен Оброк/ Идеална е за доручек, ручек или лесна вечера. Оваа пита е толку добра што ќе ја правите и по најголемата жега. Иако топлотниот бран не е најдобро време за палење на рерната, верувајте – вреди да направите изузеток поради оваа вкусна пита!

Пита со Пиперки и Сирење – Летен Рецепт за Вкусен Оброк е совршен избор за оние топли денови кога барате нешто лесно, но вкусно. Оваа пита со пиперки и сирење комбинира свежина и богат вкус, а идеално се вклопува во вашето мени за летните оброци. Со сочни печени пиперки, кремаст сирење и хрскави кори, оваа пита ќе стане ваш омилен рецепт за уживање во топлината на летото. Идеална е за доручек, ручек или лесна вечера, и секогаш е тука кога ви треба брзо решение за вкусен оброк без да се жртвува вкусот.

pita-so-piperki-i-sirenje-leten-recept-za-vkusen-obrok

Состојки:

  • 8 танки кори за пита
  • 4-5 печени пиперки (црвени или жолти), оголени и исчистени од семки
  • 300 г тврдо сирење
  • 100 г фета сирење
  • 2 јајца
  • 150 мл кисела павлака
  • 50 мл масло
  • Сол по вкус (внимавајте, бидејќи сирењето може да биде солено)
  • Малку бибер или оригано (по желба)
  • Подготовка:
  1. Во чинија комбинирајте сирење, јајца и павлака. Додајте бибер или оригано по вкус.
  2. Пиперките исечете ги на ленти или коцки и внимателно додајте ги во филот.
  3. Подмачкајте тава со масло и поставете прва кора. Намачкајте ја со масло, потоа ставете втора кора и распоредете дел од филот. Повторете додека не го потрошите материјалот.
  4. Печете ја питата во претходно загреана рерна на 200°C околу 25-30 минути, или додека не добие златно-кафен раб. Оставете да се излади, а потоа сервирајте ја.

Оваа пита со пиперки и сирење е совршена и кога ќе се олади, па можете да ја подготвите за вечера, ставена во фрижидер и да уживате во освежувачки оброк во најтоплиот дел од денот. Бон апетит!

[post_tags]