Пита со Пиперки и Сирење – Летен Рецепт за Вкусен Оброк/ Идеална е за доручек, ручек или лесна вечера. Оваа пита е толку добра што ќе ја правите и по најголемата жега. Иако топлотниот бран не е најдобро време за палење на рерната, верувајте – вреди да направите изузеток поради оваа вкусна пита!
Пита со Пиперки и Сирење – Летен Рецепт за Вкусен Оброк е совршен избор за оние топли денови кога барате нешто лесно, но вкусно. Оваа пита со пиперки и сирење комбинира свежина и богат вкус, а идеално се вклопува во вашето мени за летните оброци. Со сочни печени пиперки, кремаст сирење и хрскави кори, оваа пита ќе стане ваш омилен рецепт за уживање во топлината на летото. Идеална е за доручек, ручек или лесна вечера, и секогаш е тука кога ви треба брзо решение за вкусен оброк без да се жртвува вкусот.

Состојки:
- 8 танки кори за пита
- 4-5 печени пиперки (црвени или жолти), оголени и исчистени од семки
- 300 г тврдо сирење
- 100 г фета сирење
- 2 јајца
- 150 мл кисела павлака
- 50 мл масло
- Сол по вкус (внимавајте, бидејќи сирењето може да биде солено)
- Малку бибер или оригано (по желба)
- Подготовка:
- Во чинија комбинирајте сирење, јајца и павлака. Додајте бибер или оригано по вкус.
- Пиперките исечете ги на ленти или коцки и внимателно додајте ги во филот.
- Подмачкајте тава со масло и поставете прва кора. Намачкајте ја со масло, потоа ставете втора кора и распоредете дел од филот. Повторете додека не го потрошите материјалот.
- Печете ја питата во претходно загреана рерна на 200°C околу 25-30 минути, или додека не добие златно-кафен раб. Оставете да се излади, а потоа сервирајте ја.
Оваа пита со пиперки и сирење е совршена и кога ќе се олади, па можете да ја подготвите за вечера, ставена во фрижидер и да уживате во освежувачки оброк во најтоплиот дел од денот. Бон апетит!