Грчки полнети пиперки: Медитерански класик со фета и маслиново масло.
Дојде време за вкусен медитерански класик – грчки полнети пиперки. Овој рецепт ќе ве воодушеви со својата полнота на вкусовите, каде што се среќава свежината на зеленчукот и кремастата текстура на фетата. Грчката кујна е позната по својата едноставност и природност на состојките, а полнетите пиперки се едно од најпопуларните јадења што совршено го претставуваат духот на медитеранскиот стил. Испробајте го овој вкусен рецепт и пренесете малку медитерански шмек во вашата кујна!
Грчки полнети пиперки и време е за подготовка:
Околу 50 минути.
Состојките кои ви се потребни:
- 4 црвени пиперки
- 150 г грчка фета
- 50 г тврд сирење (кашкавал, чедар, козји сир)
- 1 домат
- Пола главица мал црвен кромид
- 8 листови свежа нана
- Пола кафена лажичка сув орегано
- 4 лажици екстра девичанско маслиново масло
- Свежо мелен бибер по вкус
Начин на подготовка:

- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Измијте ги пиперките и направете рез во облик на слово Т од едната страна, за да се отворат. Извадете ги семето и белите жилки.
- Во чинија, измешајте ја фетата, ренданиот тврд сирење, исечкан домат, црвен кромид, исечканата нана, орегано, две лажици маслиново масло и бибер. Добро измешајте.
- Равномерно наполнете ги пиперките со оваа смеса. Ако сакате, можете делумно да ги затворите со чачкалици.
- Пореѓајте ги полнетите пиперки во плех и намажете ги со преостанатото масло.
- Печете ги околу 20-25 минути, додека пиперките не омекнат и благо се запечатат.
Bon Appetit!
Bon Appetit!
Овој рецепт е идеален за лесен оброк или предјадење, кој ќе донесе медитерански шмек во вашата кујна. Едноставноста на рецептот ќе ви се допадне. Полнетите пиперки можат да бидат главен оброк или одличен прилог за некој поинтензивен вкус. Пробајте го сега и уживајте во оваа едноставна, но вкусна грчка сензација.
За дополнителен медитерански шмек, комбинирајте ги со чаша ладно бело вино или освежувачки јогурт. Ова јадење ќе ги воодушеви сите љубители на здравата и лесна храна.