Како до шеф во кујна? – Задолжителни вештини кои секој готвач треба да ги знае

gotvac готвач

Ниту еден готвач не е роден со ѕвезда на Мишелин, од Мишел Ру до Гордон Ремзи, сè започнува со основaта.

Ако имате аспирации кон готвење дома или пак во својство на нов готвач, бидете целосно ажурирани во обуката. Потоа, вежбајте. Збирката на задолжителни готвачки вештини може да ве одведе до самоуверен готвач. Овие сетови на вештини нека стојат на патот до вашето совршенство.

1. Нож вештини-првиот и најважен сет кој укажува на правилно држење на ножот до прецизно сечење.

2. Совршена залиха-добрата залиха е срцето и душата на супи и чорби. Во секое време бидете подготвени да го имате совршениот сад со залиха.

3. Совладување на петте матични сосови:

-бешамел сос – млеко, масло и брашно, сол, црна пипер, морско оревче;

-бел сос – варијација на бешамел сосот со додавање на сирење или кашкавал;

-сос од соја – соја сос, масло, мед и разни зачини;

-сос од домат – домат, лук, кромид, сол, босилок или оригано;

-сос од винско црно вино – варијација на класичниот сос со додавање на црно вино, лук, масло и зачини;  

gotvac 
готвач вештини

4. Станете експерт за јајца – јајцата би можеле да бидат застрашувачки мали нешта во кујната. Научете ги различните техники зад вообичаените методи на готвење јајце.

5. Месо, живина и риба – треба да знаете да ја проверите неговата свежина, подготвеноста додека готвите, како да го исчистите и правилно да го спакувате за складирање.

6. Санитација на зеленчук – кога станува збор за овошјето и зеленчукот, неговата свежина треба правилно да се провери за да се осигура дека е чист и неоштетен за да се избегне каков било вид труење со храна.

готвач вештини
gotvac vestini

7. Месење тесто – совршенството на финалниот производ е во месењето на неговото тесто. Ако  конзистентноста на тестото тргне наопаку, тоа дефинитивно ќе го уништи лебот.

8. Останете безбедни во кујната – последно, но не и најмалку важно, внимавајте на себе кога се движите низ зафатената атмосфера во кујната.