Чоколаден Куглоф со Вишни – Брзо Се Прави, Уште Побрзо Се Јаде!

chokoladen-kuglof-so-vishni-brzo-se-pravi-ushte-pobrzo-se-jade

Чоколаден Куглоф со Вишни – Време е за уште едно слатко задоволство

Чоколаден Куглоф со Вишни – Брзо Се Прави, Уште Побрзо Се Јаде! Ако сте љубител на чоколадо и сакате да пробате нешто посебно, овој рецепт е создаден за вас! Неговата неодолива комбинација од сочен чоколаден вкус и освежителни киселкасти вишни го прават совршен десерт за секој повод. Брзо се подготвува, а уште побрзо исчезнува од чинијата!

Зошто да го направите овој чоколаден куглоф со вишни?

  • Подготвен за околу 70 минути
  • Сочен, мек и полн со вкус
  • Идеален за семеен ручек, гости, кафе-пауза или уживање сам/а
  • Без скапи состојки, а со фантастичен резултат

Чоколаден Куглоф со Вишни e совршено мек, сочен и неодоливо вкусен – исчезнува од чинијата побрзо отколку што се пече. Идеален за кафе со пријатели, семеен ручек или слатко уживање во секое време.

chokoladen-kuglof-so-vishni-brzo-se-pravi-ushte-pobrzo-se-jade

Време на подготовка:

70 минути

📝 Состојки:

  • 2 јајца
  • 150 г шеќер
  • 200 мл млеко
  • 15 г ванилин шеќер
  • 5 г прашок за пециво
  • 270 г гриз
  • 130 мл сончогледово масло
  • рендана кора од ½ лимон
  • 2 лажици какао во прав
  • 300 г вишни (свежи или одмрзнати)
  • 1 рамна лажица густин
  • малку путер и брашно за премачкување на калапот

За прелив:

  • 100 г црно чоколадо

Подготовка:

  1. Одвојте ги жолчките од белките. Жолчките изматете ги со шеќерот додека не добиете пенеста смеса. Додадете млеко и ванилин шеќер, па соединете. Потоа додадете го гризот, па маслото.
  2. Белките изматете ги со прстофат сол додека не станат цврст снег. Полека додавајте ги во смесата со жолчки и мешајте внимателно. На крај додадете ја кората од лимон.
  3. Одвојте третина од смесата и во неа измешајте какао. Вишните измешајте ги со густин за да не потонат при печењето.
  4. Калапот за куглоф премачкајте го со путер и посипете го со брашно. Наизменично ставајте по една лажица од светлата и темната смеса. Во секој светол слој ставете неколку вишни. Повторувајте додека не ги искористите сите состојки. Завршете со светол слој и вишни одозгора.
  5. Печете на 180°C околу 50 минути. Оставете да се излади, внимателно извадете го од калапот и прелијте со растопено чоколадо.

Совет: Овој куглоф е уште повкусен следниот ден – ако остане!

извор

Уживајте и споделете со најблиските – Bon appetit!

[post_tags]