Чоколаден Куглоф со Вишни – Време е за уште едно слатко задоволство
Чоколаден Куглоф со Вишни – Брзо Се Прави, Уште Побрзо Се Јаде! Ако сте љубител на чоколадо и сакате да пробате нешто посебно, овој рецепт е создаден за вас! Неговата неодолива комбинација од сочен чоколаден вкус и освежителни киселкасти вишни го прават совршен десерт за секој повод. Брзо се подготвува, а уште побрзо исчезнува од чинијата!
Зошто да го направите овој чоколаден куглоф со вишни?
- Подготвен за околу 70 минути
- Сочен, мек и полн со вкус
- Идеален за семеен ручек, гости, кафе-пауза или уживање сам/а
- Без скапи состојки, а со фантастичен резултат
Чоколаден Куглоф со Вишни e совршено мек, сочен и неодоливо вкусен – исчезнува од чинијата побрзо отколку што се пече. Идеален за кафе со пријатели, семеен ручек или слатко уживање во секое време.
Време на подготовка:
70 минути
📝 Состојки:
- 2 јајца
- 150 г шеќер
- 200 мл млеко
- 15 г ванилин шеќер
- 5 г прашок за пециво
- 270 г гриз
- 130 мл сончогледово масло
- рендана кора од ½ лимон
- 2 лажици какао во прав
- 300 г вишни (свежи или одмрзнати)
- 1 рамна лажица густин
- малку путер и брашно за премачкување на калапот
За прелив:
- 100 г црно чоколадо
Подготовка:
- Одвојте ги жолчките од белките. Жолчките изматете ги со шеќерот додека не добиете пенеста смеса. Додадете млеко и ванилин шеќер, па соединете. Потоа додадете го гризот, па маслото.
- Белките изматете ги со прстофат сол додека не станат цврст снег. Полека додавајте ги во смесата со жолчки и мешајте внимателно. На крај додадете ја кората од лимон.
- Одвојте третина од смесата и во неа измешајте какао. Вишните измешајте ги со густин за да не потонат при печењето.
- Калапот за куглоф премачкајте го со путер и посипете го со брашно. Наизменично ставајте по една лажица од светлата и темната смеса. Во секој светол слој ставете неколку вишни. Повторувајте додека не ги искористите сите состојки. Завршете со светол слој и вишни одозгора.
- Печете на 180°C околу 50 минути. Оставете да се излади, внимателно извадете го од калапот и прелијте со растопено чоколадо.
Совет: Овој куглоф е уште повкусен следниот ден – ако остане!
Уживајте и споделете со најблиските – Bon appetit!