Божиќен кекс – Магија во секој залак

Божиќен кекс

Во овие декемвриски  претпразнични  денови, секоја  куќа мириса на цимет и ванила. А овој божиќен кекс со својот богат вкус и волшебни состојки,  го претвора секој  миг во уживање.

Вистинската магија почнува во кујната и секој  чекор е прелиен со љубов.  Допрете ја магијата на овие состојки со потребната  количина за да создадете – Божиќен кекс:

Божиќен кекс

-60 гр. путер

-220 гр. темно чоколадо

-100 гр.кафеав шеќер

-2 лажички екстрат од ванила или едно пакетче ванилин шеќер

-2 јајца

-200 грама обично брашно

– лажишчка прашок за пециво

-прстофат сол

-шеќер во прав

Како ќе ги подготвите?

Растопете го чоколадото на пареа и изладете го. Измешајте ги јајцата со шеќерот и ванилата до степен на пенеста маса. Додадете го брашното, пецивото, солта. Повторно измешајте и ставете го во фрижидер да се лади 3 часа.  

Додека трпеливо чекате да се излади, напијте се кафе, чај или пак некој сок и притоа слушајте тивка музика која ќе ви го гали увото. И ова е дел од рецептот за да успее.  

Откако смесата се изладила, загрејте ја рерната на 180°C  и со мало лажиче формирајте топчиња меѓу дланките за потоа да ги прпелкате во шеќерен прав, исто како да си играте со снежни топки. Тука, топлиот израз на лицето и вашата насмевка се неопходни. Наредете ги топчињата во плех и печете  само 10  минути. И подгответе се за семејно уживање.