Магијата на јагодите стартува! ! Со јагодите започнува шарената палитра на можноста за нивна консумација. Освежувачки сокови, кремаст милкшејк, прекрасни колачи. Јагодите на секоја трпеза доаѓаат со обилност на вкусови и мириси.
Меѓу оваа многубројна понуда, едно класично задоволство опстојува: домашен џем од јагоди. Овој мал деликатес од природата, трајно остава свој потпис на трпезата. Особено во студените месеци, кога сонцето е ретка појава, а јагодата, присутна. Процесот на приготвување на овој џем е лесен, а мирисот кој ќе се рашири околу вас ќе ве пренесе во светот на слатките задоволства.
Подготовката започнува со средување на јагодите. Тие се мијат, се одрежуваат од стебленцата и се попрскуваат со шеќер. Процесот е нежен како што е самиот вкус на јагодите. Истиот го бара вачиот внимателен стил на ракување и доза на љубов кон деталите
Кога се варат, овие волшебни плодови треба да се мешаат на тивок оган, без прекумерно мешање. На половината од времето за готвење , масата се префрла во плиток сад каде процесот на загревање се забрзува и џемот започнува да се згуснува во секоја капка.
На крајот, готовиот џем се прелива во стерилизирани тегли и се додава малку конзерванс за да се заштити одозгора. Со секоја голтка на вкусниот џем од јагоди ќе почувствувате благодарност за прекрасниот подарок на природата.