Цвекло и еден рецепт за зимница

Цвекло и еден рецепт за зимница! Цвеклото е хранлив и  вкусен зеленчук. Зачувајте ја свежината и исхраната на овој исклучително здрав зеленчук – ќе ви значи во студените зимски денови.

Цвеклото може да се подготви на различни начини. Неговата богата боја и уникатен вкус го прават идеален за салата, предјадење или гарнир. Во овој текст, споделуваме лесен рецепт за подготовка на цвекло заедно со неколку совети за успешно зачувување.

Рецепт за зачувување на цвекло

Потребни состојки

1 кг. свежо цвекло

3 литри вода

2 – 3 лажици сол

2 –  3 лажици шеќер

100 мл вински оцет (по вкус)

Начин на подготовка

Темелно измијте го цвеклото и исечете го како што сакате да изгледа.

Варење: во голема шерпа, ставете го исеченото цвекло и прелијте го со 3 литри вода. Варете 30 до 40 минути додека не омекне.

Зачинување; додадете сол, шеќер и вински оцет. Варете уште 10 минути, мешајќи.

Подготовка на теглите: загрејте ги теглите, пренесете го цвеклото и прелијте го со подготвената течност.

Затворање: цврсто затворете ги теглите.

Складирање: оставете ги теглите на собна температура да се оладат, а потоа префрлете ги на ладно и темно место.

Совети за зачувување

Замрзнување: исечете на парчиња, сварете кратко и замрзнете во херметички затворени кеси.

Киселење: киселете со сол, шеќер и оцет во стерилизирани тегли.

Подрумско чување: чувајте здрави цвекла во песок или слама во подрум.

Со овој рецепт и совети, можете да подготвите и зачувате цвекло на начин што ќе ви овозможи да уживате во неговиот вкус

подолго време!